29 Ağustos 2009 Cumartesi

Rijkaard özelinde futbol ve matematik


4-4-2, 4-3-3 ya da herhangi bir rakam kümesi...Bu rakamlar futbol takımlarının diziliş şekillerini ifade ediyor.Bu günlerde televizyonlardaki futbol muhabbetlerinde ve gazetelerin spor sayfalarında bu rakkamlar moda.Eskiden de konuşulurdu bu rakamlar fakat bu günlerde olduğu kadar değil.Peki neden bu kadar çok konuşulur oldu bu rakamlar ve onların ifade ettiği takımların sahadaki dizilişleri? Çünkü Rijkaard adında bir adam geldi bu ülkeye ve Galatasaray'ın bir sistem takımı olacağından bahsetti. İşte ondan sonra başladı bizim futbol bilginleri. İçlerinden biri 'Efendim Rijkaard 4-3-3 oynatırmış takımı.',bir diğer bilginimiz 'tam 4-3-3 değil 4-3-1-2 ama.' bir diğieri 'hayır 4-2-3-1 kesinlikle..' buna benzer muhabbetler bir çok programın konusu oldu ve olmaya da devam edecek çünkü ellerinde Rijkaard gibi bir malzeme var.Hiç birisi de demiyor ki bu adamın sistemden kastettiği ne, nasıl bir sistem yenir mi içilir mi diyen yok. İşte bu kadar basitleştirip Rijkaard'ın oynatmaya çalıştığı futbolu rakamlara mal edip olayın içinden çıkıveriyorlar. Çünkü adamın ne yapmak istediğiyle ilgili hiç bir fikirleri yok.

Aynı muhabbetler diğier takımlar için de geçerli çünkü moda bu oldu artık.Mustafa Denizli 4-4-3 mü oynuyor acaba Daum takımı şöyle dizerse daha çok verim alır.O adamlara bir sorsak acaba daha çok verim alır'ın içini biraz açın nasıl olacak yani bu iş kardeşim desek ne diyeceklerdir merak ediyorum.

Burada önemli olan nasıl dizildiğinden çok futbolun gereklerini ne kadar yaptığındır.Örneğin Galatasaray 4-3-3 ile dizilsin ama pres yapmasın ya da az yapsın, Servet ile Ayhan arasında uçurum olsun,takımın hücuma yönelik bir taktik organizasyonu olmasın ne anlamı kalır o rakamların. Sadece rakam olarak kalır.Modern futbolun bazı ilkeleri vardır, pres, ayağa pas,toplu halde savunma ve toplu halde hücum,alan daraltma, duran top organizasyonları vb. gibi. bunları uygularsan hangi rakamsal şekilde dizilirsen dizil kazanırsın. Bence bizim futbol bilginleri ve futbol kamuoyu sistemden konuşacaksa illa bu ilkeler üzerinden hareket etmeli.Takımlarımızın bu ilkeleri ne kadar uygulayabildiğinden söz etmeli.Belki o zaman Rijkaard'ın oynattığı ya da oynatmaya çalıştığı futbolun neye benzediğini anlayabilirler.Yok illa rakamlar diyorlarsa da Rıdvan Dilmen versin cevabı: futbol matematik değildir.

Hiç yorum yok: